İngiltere ve Amerika’da üniversite okuma fikri her gencin kurduğu büyük hayaller arasında yer alır. Yurt dışında lisans eğitimi almak özellikle Türk öğrenciler için çoğu zaman imkansız gibi görünse de; kısmi burslar ve akademik başarı indirimleri ile ülkemizdeki çoğu öğrenci, bu hayalini gerçekleştirme fırsatı yakabiliyor.
Üniversite eğitimi açısından en başarılı iki ülke olan İngiltere ve Amerika üniversiteleri, öğrencileri çoğu zaman ikilimde bırakabiliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri İngiltere üniversiteleri ve Amerika üniversiteleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamakla birlikte; internette çok sayıda yanlış bilgiler verilmesinden kaynaklanmakta. Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin kafasını karıştıran İngiltere mi, Amerika mı? sorusuna açıklama getirmek istediğimiz bu yazımızda, iki ülkenin verdiği üniversite eğitimlerine değinmek istedik.
İngiltere üniversiteleri, verdiği eğitim kalitesi ve başarılı akademisyenleri ile birlikte dünya üzerinde 1 numaralı üniversitelerin arasında yerini alıyor. Günümüzde çoğu yabancı öğrencinin en büyük arzularından biri Birleşik Krallık’ta lisans, yüksek lisans eğitimi veya doktora eğitimi almaktır. Akademik kariyerin ilk basamağı olan üniversite eğitimini İngiltere’de tamamlamak başarıya giden yolunuzu kolaylaştıracak ve alanınızda hızlı bir ivmeyle yükselmenizi sağlayacaktır. Peki nedir bu İngiltere üniversitelerinin özellikleri? Gelin birlikte bakalım.
İngiltere üniversiteleri, lisans eğitim sürelerini 3 yıl ile sınırlı tutar. Böylece, Türkiye ve çoğu diğer ülkeye nazaran diplomanızı çok daha kısa sürede elinize almış olursunuz. İngiltere’de, üniversitelerin sömestr sistemi vardır. Bu sistem her ne kadar üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de; genellikle üç dönemli sömestr sistemi kullanılır. Her bir üniversite farklı kolejleri kendi bünyesinde toplar. İngiltere üniversitelerinde okuyan öğrenciler sadece kendi alanlarının derslerini seçebilirler.
Ülke, üniversitelerde verilen eğitimleri derinlemesine olarak öğrencilerine sunar. Üniversitelerde sınav kavramı çok fazla yoktur, dönem sonlarında yapılan sınavlar genel ortalamanın genelde %50 sini oluşturur. Bu doğrultuda ortalamayı etkileyecek olan en önemli pay, genellikle dönem içinde yapılan essay, mini quiz ve proje tarzı ödevlere aittir. İngiltere üniversitelerinde dereceler, öğretme ve araştırma olarak ikiye ayrılan lisansüstü derecelerinden oluşur. Bunlar: Ulusal Yüksek Öğrenim Diploması, Yüksek Öğrenim Diploması, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, çeşitli mesleki ve profesyonel eğitimlerdir.
Amerika, rüyalar ülkesi… Üniversiteye hazırlanan ya da akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerin hayali olan ülke. Amerika üniversiteleri her ne kadar eğitimlerinde ve olanaklarında üstün başarılar sergilese de; genelde İngiltere üniversiteleri kadar rağbet görmez. Elbette bu durum tek bir nedenle sınırlandırılamaz. Öncelikle Amerika’da lisans eğitim süresi 4 yıldır. Haliyle bu süre İngiltere’de 3 yıl ile sınırlandırıldığı için öğrencilerin ve ebeveynlerin İngiltere üniversitelerini tercih etmeleri kaçınılmaz oluyor. Amerika üniversiteleri, genelde Ağustos ayının ortasında başlayarak Mayıs ayında dönemi sonlandırır. Üniversiteler, kendilerine bağlı okullardan oluşur ve her bir okul, yine o üniversitenin bölüm okulu olarak adlandırılır. Kısacası, Amerika’da lisans bölümleri okul bazında okutulur ve bu okulların hepsi üniversiteye bağlıdır.
İngiltere üniversiteleri, eğitimlerini bölüm ve alan derinliği olarak verirken; Amerika üniversiteleri tercihini geniş bir eğitimden yana kullanmıştır. Bu da farklı bölümlerden ders alma şansını öğrencilere tanır. Fakat bu durum başta öğrenciler için heyecan verici olsa da; zaten bilmedikleri bir ülkede daha yeni tanıştıkları bölümleri ve dilleri ile ekstradan başka bölüm derslerini almak, öğrencilerin kendi alanlarında başarı şanslarını azaltabilir. İngiltere’de üniversiteler, öğrencilerine çok fazla ödev vermezken Amerika’da bu durum tam tersi şekilde işler. Ülke, üniversite öğrencilerine daha ağırlıklı okuma ve yazma ödevleri verir ve dönem sonu notları verilen ödevdeki performanslar göz önünde bulundurularak belirlenir. Amerika üniversitelerinde derece türleri İngiltere üniversiteleri ile aynıdır.
İngiltere üniversitelerinin en sevilen tarafı ise okul ücretlerinin tamamının hemen ödenme zorunluluğunun bulunmaması. Genelde İngiltere Üniversiteleri 2 taksitte ödeme imkanı sunarken bu durum Amerika üniversitelerinde tam tersi şekilde işliyor. Yani Amerika’da bir üniversitede okumayı planlıyorsanız, okul ücretinizi şimdiden tamamlamaya başlasanız iyi ederseniz. İngiltere üniversiteleri ise bu konuda biraz daha anlayışlı. Ebeveynlerin ve öğrencilerin iki ülke arasında merak ettiği bir diğer soru ise, hangi ülkenin üniversiteleri daha pahalı sorusu oluyor. Her ne kadar İngiltere daha pahalı bir ülke olarak düşünülse de aslında gerçek öyle değil. Okul ücreti ve bir öğrenci için kıyaslama yapıldığı zaman Amerika, İngiltere’ye göre öğrenciler için biraz daha masraflı bir ülke. Haliyle ülkemizdeki öğrenciler, söz konusu üniversite eğitimi olduğunda İngiltere’yi daha çok tercih ediyor.
İngiltere üniversiteleri ve Amerika üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bilgi formumuzu doldurarak en kısa sürede sizlere dönüş yapmamızı sağlayabilirsiniz.