İngiltere’de lise okumak hemen hemen her gencin hayali. Özellikle üniversite hayatına İngiltere’de başlamak isteyenler için resmen bir geçiş basamağı. Ülke, lise eğitimi bazında tatmin edici olanaklar sağlıyor ve yurt dışında lise eğitimi tecrübesi kazanmak isteyenler için birbirinden donanımlı bir dizi liseye sahip. İngiltere’de lise okumak adına belirlenmiş 3 önemli kriter bulunuyor. Bunlar: öğrencilerin sahip olduğu İngilizce dil becerileri, yaşları ve akademik alanda sergilediği başarılar. Ülkede, uluslararası öğrenciler için kabul gören liseler ve programlar için farklı farklı seçenekler bulunuyor. Özellikle, liseler devlet ve yatılı (özel) olarak iki farklı kategoride düzenlenmiş. Burada amaç; öğrencinin yaşı ve akademik başarılarına göre yerleşimini sağlamak. Ayrıca, lise kabul şartları genelde okulun türüne göre değişiyor.
İngiltere, liseleri ikiye ayırdığı gibi, kabul yaşlarını da ikiye ayırmış durumda. Yani, 14 yaşını tamamlayan öğrenciler özel lise programlarına kayıt yaptırabilirken; devlet okulları ise bu aralığı 16 yaş olarak sınırlandırmış. İngiltere’de lise eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler, okul hayatlarına 14 ile 18 yaş aralığında başlayabilir. Bu nedenle, İngiltere’de eğitim almak isteyen gençlerin, kurumlar arasındaki farkları ve şartları önceden derinlemesine araştırması gerekmekte. Tüm bunlarla beraber ülkede, devlet ve özel liseler arasında maliyet farkı çok yüksektir. İngiltere’deki liseler incelendiğinde; devlet okullarının ücreti, özel okullardan çok daha hesaplıdır. Nedeni ise; devlet liseleri, öğrencilere aile yanında konaklama imkanı sunar.
Gençlerin yurt dışı eğitim hayalleri içerisinde, üniversiteler kadar liseler de yer alıyor. Özellikle, İngiltere’de verilen lise eğitiminin tüm dünyada nam salmış olması da cabası. İyi bir üniversitenin yolu iyi bir lise eğitiminden geçiyor. İngiltere liseleri; sağladığı olanaklar, gösterdiği referanslar ve akademik başarıları ile donanımlı bir lisans eğitiminin gerçekleşmesini sağlayan kilometre taşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İngiltere, bünyesinde barındırdığı liseleri 4 farklı kategoriye ayırmış. Gelin o liselere birlikte bakalım.
Özel Lise Hazırlık Okulları: Bu tür okullar, özel olmasına rağmen uluslararası öğrencilere açık olması nedeniyle İngiliz hükümeti tarafından sık sık denetlenir. Kurum, bünyesinde eğitim alan öğrenciler için, konaklama şekli olarak kampüsünde yer alan yurtları kullanmakta. Bu da, henüz genç yaşta olan öğrencileri, okul ve kampüs hayatına çok daha iyi motive etmekte.
Özel Gündüz Liseleri: Bu tür liseler, hükümet ve Bağımsız Okullar Birliği tarafından sıkı bir denetim halindedir. Kendi imkanları ile öğrencilerine hizmet verir, devletten herhangi bir mali yardım talep etmezler. Gündüz liseleri; sunduğu öğretim kalitesi, yüksek teknoloji ile oluşturulmuş laboratuvarlar ile, öğrencilerin küçük yaştan kendilerini yetiştirebileceği ve geliştirebileceği bir eğitim merkezidir.
Devlet Kolejleri: Devlet kolejleri, doğal olarak eğitim hayatlarına devletin verdiği destek ile devam eder. Okula kabul yaşı 16 olan bu liseler öğrenci seçimlerinde, yüksek başarı sağlamış ve üstün bir zekaya sahip kişileri tercih ederler. Ayrıca, bu liselerden mezun olan öğrencilerin üniversite kabul oranlarının oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Gündüz ve Yatılı Devlet Liseleri: Bu liseler maalesef Türk öğrencilerine kapalıdır. Okulun giderleri devlet tarafından karşılanmakta olup; eğitim olarak klasik biçimi model almışlardır.
Umarız İngiltere’de verilen lise eğitimi hakkında yukarıda yazmış olduğumuz bilgiler ile sizi biraz da olsa bu konuda aydınlatmışızdır. Dilerseniz, iletişim formumuzu doldurarak İngiltere liseleri arasından sizler için en uygun olanını bulabilirsiniz.
Automated page speed optimizations for fast site performance