Birleşik Krallık’ta okumak isteyenlerin, yaşam maliyetleri üzerinde İngiltere’de döviz kuru faktörünün nasıl olacağı büyük merak konusu. Bilindiği üzere Birleşik Krallık, yüksek yaşam standartlarına sahip bir ülke. Kullanılan para birimi ise Sterlin. Türkiye’den İngiltere’ye eğitim amacıyla gidecek olan öğrenciler, döviz kuru faktörünü çok fazla düşünerek endişeye kapılmamalılar. İngiliz hükümeti, uluslararası öğrencilere maddi anlamda pek çok kolaylıklar sağlamakta. Bir öğrencinin mecburi, konaklama, yeme-içme, ulaşım gibi maddi ihtiyaçlarını İngiltere’de karşılayabilmesi ve yaşamını idame ettirebilmesi çok da zor değildir. Peki, İngiltere’de döviz kuru faktörü incelendiğinde bu öğrenciler için bir tehlike yaratır mı?
Bu konuda rahat olmanızı tavsiye ederiz. Tabii burada öğrencinin yaşam tarzı da masraflar konusunda etkili bir faktördür. Özellikle; Londra, Oxford, Cambridge gibi büyük şehirler, ülkenin diğer bölgelerine biraz daha maliyetlidir. Fakat, yine de belirttiğimiz gibi İngiltere’deki bir öğrencinin aylık ortalama masrafları, 650 – 800 Sterlin arasında değişim gösterir. ( Eğitim masrafları hariç.) Aslında bu da demek oluyor ki; İngiltere’de döviz faktörü değişiklik gösterse de, öğrencilerin bu durumdan etkilenmeleri çok düşük bir ihtimaldir. İngiltere’de döviz kuru faktörü, çok daha spesifik konularda etkisini gösterir. Özellikle uluslararası öğrencilerin bu konuda endişeye kapılmasına hiç gerek yoktur. Tüm bunlara ek olarak İngiltere’de kur artışı yaşandığı taktirde, çoğu okul yabancı öğrencileri maddi olarak rahatlatacak indirimler yapabilmekte.
Türkiye’den giden bir öğrenci, İngiltere’de döviz kuru faktöründen nadiren de olsa etkilenebilir. Fakat İngiltere, bilhassa yabancı öğrenciler için Amerika Birleşik Devletleri’ne oranla çok daha hesaplı bir ülkedir. Tabii ki herkesin geliri, gideri, yaşam standardı birbirinden farklıdır. Özellikle ülkeye, lisans veya yüksek lisans için gidecek olan öğrencilerin vize türü çalışma iznine uygun olduğu için onlar bir tık daha şanslılar diyebiliriz. İngiltere’ye uzun süreliğine eğitim almaya giden uluslararası öğrenciler için İngiliz hükümeti, haftada 20 saat olacak şekilde part-time çalışılmasına izin verir. Ücretlerini Sterlin olacak şekilde alacak olan öğrenciler, çeşitli yerlerde çalışmaları sayesinde bütçelerine katkı sağlayabilirler. İngiltere’de yol masraflarına baktığımız zaman Oyster Card adı verilen bir kart satın alabilir ve aylık olarak doldurabilirsiniz. Oyster card, ulaşım masraflarınızı emin olunki minimuma düşürecektir. İngiltere’de döviz kuru faktöründen etkilenmemek için, gelir ve gider harcamalarınızı kontrol etmeniz, mümkünse bir yerde yarı zamanlı olarak çalışmanız yeterli olacaktır.
İngiltere’de döviz kuru faktörü ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi, telefon numaramızdan bizleri arayarak, e- posta adresimize mail göndererek veya iletişim formumuzu doldurarak gönderebilir, sizlere ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.