Niyet mektubunu yazmaya başlamadan önce bu mektubu yazmamızın nedenini ve belgenin amacını iyi anlamak gerektiğini düşünüyoruz. Başvurularımızı yaparken okullara zaten Transkript ve CV’mizi de iletiyoruz ve bu belgelerde aldığımız dersler ve iş deneyimlerimiz zaten yazıyor. Peki o zaman niyet mektubuna ne gerek var? Niyet mektubu işte bu transkriptte yazan derslerden siz asıl ne öğrendiniz ya da iş deneyimlerinizdeki genel sorumluluklarınız nelerdi, bu deneyimler size neler kattı gibi soruların detaylı bir şekilde yanıtlanabilmesi için de bize çok büyük bir şans veriyor.
Adı ‘Niyet Mektubu’ ya da ‘Motivasyon Mektubu’ olan bu belge üniversitedeki kabul kuruluna gerçek kendinizi yansıtabilmenizi sağlayan tek belgedir. Sunduğunuz belgelere ek olarak sizin kendi deneyimleriniz, öğrendikleriniz, merak ettikleriniz ve ana motivasyonunuzu, bu alana olan tutuklunuzun asıl sebebinizi ve hayalleriniz, amaçlarınız ve tabiiki vizyonunuz ile üniversiteye nasıl katkılarınız gibi olabilir gibi soruların yanıtlarını açıklayabileceğiniz tek belge. Yani aslında kendinizi ‘kişisel’ bir şekilde tanıtabileceğiniz belge.
Bu noktada hatırlatmak istediğimiz bir nokta ise Niyet Mektubu’nun hafife alınmaması gereken çok önemli bir belge olması. Örneğin akademik açıdan benzer profillere sahip öğrenciler arasında seçim yapmak zorunda kalırken ya da not ortalaması çok yüksek olmayan öğrencileri kabul etmek ile etmemek arasında kalan kabul kurul üyelerinin son kararlarını vermek için yöneldikleri ilk belge niyet mektubudur, sizi bir adım öne çıkartabilir!
Birazdan da bahsedeceğimiz üzere aslında her öğrencinin niyet mektubu kendisine has olmalı. Ancak bununla beraber her niyet mektubunda da mutlaka değinilmesi gereken birkaç nokta var. Peki bunlar nelerdir?
Çok uzun olmayan, dikkat çekici bir giriş paragrafı hazırlamak çok önemli. Kısaca neden bu niyet mektubunu yazıyoruz ve neden bu alana başvuruyoruz sorularını yanıtlamalıyız.
Alan ile alakalı ne gibi dersler aldık, neler öğrendik ve neleri daha çok merak ediyoruz yanıtlamalıyız. Araştırma projeleri yaptıysak bunlar hakkında kullandığımız metotu da dahil eden bir açıklama yapmalıyız. İngiltere Üniversiteleri ve Hollanda Üniversiteleri için araştırma yetilerimiz olduğunu göstermek büyük önem kapsar, kendilerinin eğitim sistemine uygun ve hazırlıklı olduğumuzu gösterir.
Nerelerde hangi pozisyonda çalıştık, genel sorumluluklarımız nelerdi, bu deneyimler biz ne kattı. Hatta bu deneyimler sonucunda hangi alanlarda daha çok kendimizi geliştirmemiz gerektiğini fark ettik gibi konulara değinebiliriz.
Neden lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi almaya karar verdik ve neden bu eğitimimizi bu ülkede almak istiyoruz sorularının yanıtını vermemiz gerekiyor.
Spesifik olarak neden bu üniversitede eğitim almak istiyoruz. İlerideki amaçlarımız neler ve bu üniversitede alacağımız eğitim bizim amaçlarımıza ulaşmamızda nasıl bir rol oynayacak belirtmeliyiz. Yakın ve uzun vadeli planlarımızdan bahsetmeliyiz.
İlk olarak belirtmek isterim ki ‘uzun’ niyet mektubu ‘kaliteli’ niyet mektubu anlamına gelmez. Unutmayalım ki karşımızdakini sıkmadan net bir şekilde kendimizi belirtmeliyiz, metin akıcılığını ve çekiciliğini kaybetmemeli.
Lisans başvuruları için hazırlanan niyet mektupları için boşluklar da dahil olmak üzere 4.000 karakter sınırlaması bulunmaktadır.
Diğer seviyedeki eğitimler için ise aslında ideal olan 500 – 600 kelime arasında bir niyet mektubu yazmaktır, ancak bu bir sayfaya kadar çıkabilir.
EDUKAS olarak niyet mektubu yazımı için kalıplaşmış soruların herkes için uygun olduğunu düşünmüyoruz. Yazmaya başlamak zor bir adım olduğu için öğrencilerimiz ile onları yönlendirecek ve yazmaya teşvik edecek sorular paylaşıyoruz ancak her öğrenci farklı olduğu için her niyet mektubu da farklı olmalı. Bu nedenle öğrencilerimiz ilk sorularımızı yanıtladıktan sonra belgelerini detaylı bir şekilde inceleyerek kendilerinin güçlü yanlarını ve motivasyonlarını en iyi şekilde yansıtabilecekleri şekilde kendilerine tekrar sorular yönlendiriyoruz. Bu soru cevap süreci ise sizler ile bizim aramızda ortalama 2 -3 kez daha tekrarlanıyor. Böylece her öğrencimiz için kendileri için en kuvvetli olan niyet mektubunu oluşturmuş oluyoruz.
Öğrenci profiline ek olarak, niyet mektubu içeriklerinin başvurulan programın seviyesine ve içeriğine göre de değişiklik göstereceğini unutmamız gerekir. Örneğin İngiltere’de lisans okumak isteyen bir öğrenci sosyal aktiviteleri, katıldığı kulüpler ve sosyal sorumluluk projelerine de çok yer vermesi gerekirken, bir yüksek lisans öğrencisi aldığı dersler ve araştırmalara ek olarak iş/staj deneyimlerine de çok yer vermeli. Doktora programına başvuran bir öğrenci ise araştırma yetilerinden detaylı bir şekilde bahsetmeli. Öğrencilerin başvurdukları programın içeriğine göre bilgi vermeleri de çok önemli. Sonuçta niyet mektubumuzda bu alan için neden uygun olduğumuzu düşündüğümüzü yazıyoruz. Örneğin MBA, Management ya da Marketing alanına yönelik bir başvuru yapan bir öğrenci diğer bölümlere kıyasla iş deneyimlerinden çok daha detaylı bahsetmeli. Kısacası her ne kadar belki de ana hatları ile her öğrenci aynı konu başlıklarına değiniyor olsa da, hangi ana başlığa ne kadar değinilmesi gerektiği kesinlikle çok büyük değişiklik gösteriyor. EDUKAS olarak biz de tam bu noktada devreye giriyoruz aslında, sizleri daha iyi tanıyarak okulların ve programların istek ve gerekliliklerine göre kaliteli bir niyet mektubun yazdığınıza emin olmak için bizler size tam destek sağlıyoruz. Son olarak belirtmek isterim ki deneyimli tercümanlarımız ve danışmanlarımız sayesinde belgenin sadece içeriği konusunda değil, tercümesi konusunda da sizlere destek sağlıyoruz.