Yurt dışı eğitimi, dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler tarafından günümüzde en fazla talep gören eğitim modellerinin başında geliyor. Yüksek eğitim kalitesi ve ülkelerin sunduğu fırsatlar bakımından öğrenciler, yurt dışı eğitim programlarına yöneliyor. Teşvik ediciliği artıran en önemli etmenlerden biri de okurken çalışma izni elde etme imkânı. Yurt dışı eğitim ile ilgili en fazla merak edilen konulardan; okurken çalışma durumu ve şartlarını ele aldığımız blog içeriğimizin devamını inceleyerek detaylara göz atabilirsiniz. Gelin, okurken çalışma imkânı sunan ülkeler ve çalışma saatleri gibi koşullara birlikte bakalım:
Dil eğitim ile birlikte lisans ve lisansüstü eğitimde dünyanın önde gelen ülkelerinden olan İngiltere, her yıl binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Eğitim kalitesinin ve okul çeşitliliğinin yüksek olduğu İngiltere, eğitim alınan program ve bölüme göre öğrencilere çalışma imkânı sunmaktadır. Dil eğitimi için ülkede bulunan uluslararası öğrenciler, sahip oldukları vize türü nedeniyle çalışma izni alamıyor. Dil eğitimi gibi kısa süreli vizeye sahip öğrenciler için ülkede ne yazık ki çalışma izni bulunmuyor.
İngiltere yalnızca eski adı ile Tier 4, yeni adı ile Student Visa türüne sahip olan üniversite öğrencileri için part-time olarak haftada 20 saate kadar çalışma izni sunmaktadır. Kur bazlı değişen okul bütçeleri, öğrencilerin seçimi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu için İngiltere gibi çalışma izni fırsatı sunan ülkeler, bir adım öne geçmeyi başarıyor. Uzun dönem İngiltere’de bulunacak üniversite öğrencileri, okul eğitimlerinin yanı sıra kendilerine en uygun bir işte part-time çalışarak yaşam giderlerine katkıda bulunabilmektedir. Aynı zamanda dil becerilerinin gelişiminde de çalışmanın olumlu etkilerini görebilmektedirler.
Yurtdışında çalışma izni
Eğitim alırken bir yandan çalışma hayatına aktif olarak katılmak, öğrencilerin yurt dışı eğitime dair daha olumlu bir tavır sergilemesini sağlamaktadır. Çünkü eğitime ayrılan bütçe, yurt dışı eğitim için duyulan kaygıların en başında geliyor. Kanada; üniversite, yüksek lisans ve sertifika programına kayıtlı öğrenciler için çalışma izni sunan sayılı ülkelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Dil okulu öğrencilerini kapsamayan çalışma izni, diğer eğitim seçenekleri için mevcut bulunmaktadır. Üniversite için Kanada’da bulunan öğrenciler, haftada 20 saat çalışma iznine sahiptirler.
Aynı zamanda üniversite mezuniyetinin ardından iş arama ve çalışma imkânı için 3 yıllık çalışma izni gibi oldukça önemli bir hakları bulunmaktadır. Yüksek lisans kapsamında Kanada’da öğrenci vizesine sahip kişiler yine üniversite koşullarında olduğu gibi haftada 20 saat ve mezuniyetin ardından 3 yıllık çalışma izni alabilmektedir. Sertifika programına kayıtlı öğrenciler için de özel ve devlet okulu ayrımı öne çıkmaktadır. Özel okul mezuniyetinin ardından çalışma izni bulunmamakta yalnızca eğitim sırasınca 20 saatlik çalışma izni verilmektedir. Devlet okullarında ise eğitimin ardından 1 ya da 2 yıllık çalışma izni verilmekte aynı zamanda eğitim boyunca da yarı zamanlı çalışma fırsatı sunulmaktadır.
Dil eğitiminde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden olan Malta, belirli koşullar sağlandığında çalışma izni sunmaktadır. Eğitimde bütçe dostu okul seçenekleri bakımından tercih edilen bir ülke olarak öğrencilere sağladığı çalışma izniyle de öne çıkmayı başarmaktadır. 90 günden fazla bir eğitim süresine sahip olan öğrenciler, Malta’da eğitimleri boyunca çalışma izni alabilmekte okurken çalışma şansını yakalayabilmektedir.
Yurt dışı eğitimde en fazla tercih edilen belli başlı ülkelerdeki okurken çalışma izni sahibi olma koşullarını içeriğimizde ele aldık. Tercih edeceğiniz ülke ve program türüne göre çalışma iznine dair daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.